På upptäcksfärd i Gamlestadens fabriker

Jun 2018 | Händer i Gamlestaden

Gamlestadens Fabriker sjuder av aktivitet. Området är kanske mest känt för att vara platsen där det sfäriska kullagret utvecklats och där den första Volvon byggdes. Idag är det ett område för drivna entreprenörer och kreativa näringar.

“Vi arbetar aktivt med att skapa en spännande mix av hyresgäster som kan samverka och utveckla Gamlestadens Fabriker tillsammans med oss. Vi tror på en gräsrotsrörelse där Platzer kan fungera som en katalysator genom att sammanföra drivna företag.”
Mathias Olsson, kommersiell förvaltare på Platzer.

FLOW Yogastudio – Yoga med utsikt

På fjärde våningen i hus B3 finner vi FLOW Yogastudio. Hit kommer människor från hela Göteborg för att finna inre harmoni genom yoga, pilates eller meditation. FLOW drivs av Johanna Alvin som också håller workshops och utbildningar. Målet är att skapa en plats som ger besökarna en chans att landa, berättar hon.

Under våren och somrarna, när vädret tillåter, yogar man ute på lokalens fantastiska takterrass med utsikt över hela Gamlestadens Fabriker. Det är platsen som ger första parkett för den som vill följa områdets utveckling.

– Vi vill skapa en plats där man kan bli mer närvarande i det man fyller livet med. På mattan möter man sig själv, och i studion möts man som medmänniskor, säger Johanna Alvin.

yesbox

Yesbox – hem för Göteborgs entreprenörer

Mitt emot Easy Living ligger Yesbox, Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer, innovatörer och alla andra som har en affärsidé de vill utveckla.

Totalt arbetar 11 organisationer under samma tak tack vare Yesbox-satsningen. Varje onsdag mellan klockan 14 och 16 är det drop-in-rådgivning. Under våren har Yesbox anordnat seminarier och mingel och ”speed dating – fråga en expert”. Det finns, med andra ord, mycket att ta del av för den som funderar på att starta eget företag.

– Till oss kan man komma och testa sina tankar och bolla dem med andra, få inspiration och professionell stöttning för att ta nästa steg, berättar Dejan Djurkovski, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg AB, som är en av flera aktörer som har arbetat med att etablera Yesbox.

 tillskararakademin

Tillskärarakademin – hela världen som arbetsfält

I områdets äldsta och kanske vackraste hus finns Tillskärarakademin, en skola med utbildningar inom mode och scenkostym. Skolan har fyra yrkeshögskoleutbildningar och en förberedande utbildning inom mode. Totalt går det 82 studenter på skolan som även erbjuder kortare kurser på kvällar och helger.

I maj varje år arrangerar Tillskärarakademin en uppmärksammad examensutställning och modevisning ute på torgplatsen. Detta evenemang har blivit en återkommande folkfest i Gamlestadens Fabriker, området med en lika spännande framtid som historia
.

– Våra studenter jobbar inom hela den svenska modeindustrin, och många startar även egna företag. Vi har två spetsutbildningar som bara finns här. Dels en utbildning av modister som gör hattar, och de har världen som arbetsfält. Dels utbildningen Scenkostym som utbildar till klädsömnad för teater, opera och film, berättar Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.

easyliving

Easy Living – entreprenör med många bollar i luften

I hjärtat av Gamlestadens Fabriker ligger möbelbutiken Easy Living. En populär destination för den som vill fylla sitt hem med historia. Möblerna i butiken är secondhand och är handplockade av butikens ägare Felix Sjöström.

Sedan i våras är butiken också ett galleri för konstnärer och snart kommer Felix även kunna erbjuda sina kunder en god kopp kaffe. I höst startar han Gamlestadens Marknad, en klassisk loppis där man kan hyra plats och sälja sina grejer. Marknaden kommer att äga rum första och sista helgen varje månad i hus B2, berättar Felix Sjöström, som har sökt sig precis just hit på grund av framtidsplanerna för området.

– Det händer mycket spännande i Gamlestaden och framförallt i Gamlestadens Fabriker. Jag tycker att det är Göteborgs mest lovande område, säger Felix Sjöström.

Text: Helena Larsson, kommunikatör, Platzer

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php