Slakthusområdet – en blandstad med mat och vin

Jun 2018 | Händer i Gamlestaden

I juni 2018 lanseras det första Göteborgsproducerade vinet någonsin. Det sker i Slakthusområdet i Gamlestaden. På 950 kvadratmeter driver Wine Mechanics ett komplett vinmakeri men också restaurang och vin- och ostronbar. Och det är bara början på resan för ett område som håller på att bli centralt både i Gamlestaden och i Göteborg.

Wine Mechanics har etablerats i en av de vackra ursprungliga byggnaderna i Slakthusområdet, ett hus som byggdes som svinstall år 1905.

– Det har funnits mikrobryggerier för öl i Göteborg i 400 år. Men vi är bara det fjärde cityvineriet i Europa och det första i Skandinavien. De tre andra finns i London och Paris, säger Kenneth Gustafsson, VD för Wine Mechanics.

Restaurangen öppnade i april. Där serveras lunch måndag till fredag och det är kvällsöppet alla dagar utom måndag och tisdag. Maten hämtar sin inspiration från olika vinregioner, och det går att prova 250 andra viner förutom det egenproducerade.

– Vi vill göra det här med vin enkelt och osnobbigt. Man ska inte behöva kunna en massa druvor eller klä upp sig för att prova vin, säger Kenneth Gustafsson, som berättar att många besökare aldrig har varit i Slakthusområdet förut.

– Vi vill vara med och göra Göteborg till en roligare stad. Det känns att Gamlestaden är superhett och på väg att resa sig. Varje dag hör man bra nyheter om Gamlestaden, tycker Kenneth Gustafsson.

Vineriet är en del i utvecklingen av ett Slakthusområde som i framtiden ska bli ett område med både nya bostäder och verksamheter.

– Vi har gjort om- och tillbyggnader av befintliga hus där nya verksamheter flyttar in. Till exempel öppnar ytterligare en ny lunchrestaurang nu i dagarna, berättar Göran Joneskär, regionchef på fastighetsägaren Klövern
.

Det övergripande utvecklingsarbetet med området drivs tillsammans med områdets andra fastighetsägare Higab. Det förutsätter en ny detaljplan för Slakthusområdet i sin helhet.

– Vi har ett positivt planbesked från Göteborgs stad, som tycker att våra visioner för området stämmer överens med de kommunala utvecklingsplanerna. Hittills har det konkreta detaljplanearbetet skjutits fram i omgångar, vilket vi så klart tycker är frustrerande, säger Göran Joneskär, som ser en framtid för ett område med inriktning mot mat och dryck som människor från hela Göteborgs ska vilja besöka.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php