Världslitteraturhuset – med fokus på många språk

Aug 2019 | Boendemiljö Featured Händer i Gamlestaden

Världslitteraturhuset är ett helt nytt bibliotek, i ett nytt uppseendeväckande hus, i den helt nya delen av Gamlestaden. Ett bibliotek med extra fokus på alla de språk som talas i Göteborg.

  Första våningsplanet är det traditionella biblioteket där du bland annat hittar romaner på svenska, facklitteratur, tidningar och datorer att låna. På andra våningen hittar du den fina och populära barnavdelningen. Här finns allt för dig som är 0–18 år, och nästan 50 språk är representerade. Oavsett om du vill ramsa med din bebis eller hitta mer för bokslukaren eller något till den som inte alls har knäckt läskoden, så finns något för dig. Slutligen, på tredje våningen hittar du vår stolthet: litteraturen på andra språk, samt våra oerhört uppskattade studieplatser och grupprum, berättar Marcus Ljungström, bibliotekarie på Världslitteraturhuset.

  Alla människor som bor i Göteborg ska kunna hitta böcker på sitt språk, vi är en stad med människor från hela världen och det vill vi att Världslitteraturhuset ska representera, säger enhetschef Emma Makkonen.

 mma berättar att biblioteket redan under det första året hunnit få igång mycket verksamheter. Språkcaféer där du kan öva svenska, bokcirklar där du läser och diskuterar boken, barnteater, workshops och andra aktiviteter. Målsättningen är att bli en ny mötesplats för språk, text, tankar och samtal och bli en naturlig träffpunkt för litteratur på andra språk än svenska.

Större än gamla biblioteket

Bibliotekets yta har fyrfaldigats och öppettiderna ökat markant jämfört med det bibliotek som låg i Medborgarhuset – och det märks på besök och utlån. På dagarna är studieplatserna fyllda och även grupprummen används flitigt. Barnavdelningen har blivit ett populärt tillhåll, både för små barn och deras vuxna, likväl som för större barn som kommer själva. I biblioteket finns också en hörsal som används vid olika evenemang. Som besökare har du möjlighet att välja en miljö som passar just ditt biblioteksbesök.

 ågot som bidrar till att biblioteket är känt bland barn, är att stiftelsen Berättarministeriet ligger i samma hus som biblioteket. Alla skolklasser i Angered och Östra Göteborg erbjuds att kostnadsfritt delta i deras program som med fantasi och lust hjälper barn att erövra språket.

  Att behärska det skrivna och talade ordet är en grundbult i det demokratiska samhället, oavsett om det handlar om att utvecklas som människa eller att ta del av information. Det uppdraget delar vi med Berättarministeriet, menar Emma Makkonen.

 on tipsar också om att hålla utkik efter Berättarministeriets öppna tider då du som är mellan 8-15 år kan komma på egen hand och låta kreativiteten flöda.

Text: Emma Makkonen, enhetschef

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php