04_1_viadukten

Äntligen vågar fler ta vägen under viadukten

Apr 2004 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden Stadsdelen

Viadukten vid Gamlestadstorget är en port in till stadsdelen. Samtidigt har den varit mörk, ful och otrygg. Men nu har viadukten fått ljus och en egen ”pusshållplats”.

Många som gått under betongviadukten en sen kväll har ställt sig frågan: Varför måste det vara så mörkt?
På kommunens trafikkontor har man varit medveten om problemen, och nu har det också blivit en förbättring. Under viadukten har en starkare och bättre belysning satts upp, och några färgade lampor gör också platsen mer spännande.

– Tanken har varit att göra platsen ljusare och samtidigt ge det en liten extra knorr, säger Björn Lindgren på Göteborg kommuns trafikkontor.

Föreningen har agerat

Fastighetsägare i Gamlestaden har tryckt på för att viadukten ska göras ljusare och trevligare. Projektledaren Helena Holmberg är glad över att det äntligen blivit en förbättring.

– Visst har det tagit lite tid, men vi har aldrig tvivlat på att Björn Lindgren och trafikkontoret skulle vidta åtgärder, säger hon.

I en rapport om belysningen som fastighetsägarna beställt pekas viadukten ut som en av de otryggaste platserna i stadsdelen.

– Om folk väljer ut vilken plats som ger mest ångest så är det att gå under viadukten en sen kväll, säger Kajsa Sperling som skrivit rapporten.

Hon har haft en vision om att göra något spännande av den grå betongen, att placera ut strålkastare som skapar en ljuskatedral.

Hållbar belysning

Under Kulturnatta i oktober dränktes också viadukten i färgat ljus, men när trafikkontoret skulle besluta om den nya belysningen var något liknande inte aktuellt. Enligt Björn Lindgren hade risken för skadegörelse varit för stor.

– Det måste vara grejer som håller. Och som projektledare måste man ibland bromsa lite. Vi har 15 miljoner kronor som ska gå till nergångna områden i hela Göteborg, och vi lägger ändå mycket pengar i Gamlestaden, säger han.

Hoppas på mer kärlek

Björn Lindgren har åkt förbi viadukten efter upprustningen. Ett rött ljus lyser från en strålkastare och skapar en röd punkt på marken.

– Där har jag sett människor stanna upp och titta. Det är roligt att se. Någon kallade det för en ”pusshållplats”. 

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php