04_1_skolgard

Miljonsatsning på gångvägar

Apr 2004 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden Stadsdelen

Två belysningsprojekt för gångvägar och Gamlestadsskolans gård ger ökad trygghet.

Miljonsatsning på gångvägar

Den väg som känns trygg på dagen kan verka skrämmande om natten. Men i Gamlestaden har många gångvägar nu blivit bättre belysta.

Dåligt ljus och mörka stigar. Att ta långa omvägar om kvällen för att inte belysningen fungerar gör nog många i Gamlestaden.

Trafikkontoret har tillsammans med stadsdelsförvaltningen, park- och naturförvaltningen och stadsbyggnadskontoret gjort en stor översyn av gångstråken i Gamlestaden.

– Det är för att vi ska arbeta åt samma håll, säger Björn Lindgren på trafikkontoret.

Primära gångstråk

Med hjälp av stadsdelsförvaltningen i Gamlestaden och genom egna undersökningar på plats har de kartlagt vilka vägar som människor verkligen använder. Dessa primära gångstråk, som man kallar dem, har sedan fått bättre belysning om den inte fungerat.

– Det är ett helhetsgrepp för att folk ska känna sig tryggare. Min filosofi är att om människor känner att det finns fler andra som ser dem så känner man sig tryggare, säger han.

Buskar och träd måste ansas

Trafikkontoret har analyserat varför vissa stråk är mörka. Det kan bero på att de befintliga lamporna fungerar dåligt eller så saknas det helt enkelt belysning. Ibland behöver buskar och träd som döljer belysningen klippas ned.

– Vi gör ett belysningsförslag för att beräkna vad som behöver göras. Pengarna måste också fördelas hyggligt rättvist över hela Göteborg.

Mer än en miljon kronor

Gamlestaden har nu fått sin genomgång. Ett 80-tal armatur har bytts på befintliga lyktstolpar, och sex nya stolpar har satts upp.

– Vi har prioriterat tålig armatur som ger mycket ljus, säger Björn Lindgren.

Satsningen på primärstråken är kopplad till andra projekt, som upprustningen av Gamlestadstorget, och totalt läggs det över en miljon kronor på belysningen i stadsdelen. Tanken är att det ska känna säkrare och tryggare att röra sig i Gamlestaden nu.

Skolgården – inte längre ett svart hål

Gamlestadsskolans gård var länge ett hotfullt svart hål om kvällarna. Idag trivs elever och lärare. En plats som många undvikit har blivit levande igen sedan kommunen investerat i ny belysning.

Mörkret på skolgården har ibland ingett en otäck känsla hos dem som gått över platsen. Och lärare och annan skolpersonal har tyckt att den dåliga belysningen varit beklämmande.

– Städerskorna kommer klockan fem på morgonen och då har det varit helt kolsvart. De är glada över ljuset nu, säger Claes Bjurklint, som är rektor på skolan.

Roligare komma till jobbet

Den nya belysningen gläder elever och personal.
Själv tycker Claes Bjurklint det är roligare att komma till jobbet på morgonen när skolgården inte är becksvart.

– Vi tycker det är jättebra. Det är ett gammalt önskemål vi haft, för tidigare har skolgården varit väldigt mörk och otrivsam, säger han.

Skolan har haft problem med skadegörelse i perioder, och Claes Bjurklint hoppas att belysningen ska bidra till att minska den. Redan nu verkar det blivit en förbättring.

– Men vi måste se på lite längre sikt för att kunna göra en utvärdering.

Mer lek och skoj

Han tror att skolgården kommer att utnyttjas bättre nu. Vanliga Gamlestadsbor kan ta genvägen över gården och barn kan leka längre om kvällarna.

– När våren och sommaren kommer är det alltid mycket folk här. Det brukar vara basketturneringar på dagarna och nu kanske de även kan fortsätta på kvällarna.

Fastighetsägare i Gamlestaden har länge kämpat för bättre belysning på skolgården.

– En ljus skolgård ökar tryggheten i stadsdelen, säger Helena Holmberg, projektledare.

Kommentarer

3 kommentarer till “Miljonsatsning på gångvägar”

  1. Roseanna 2 Jan 2017, 21:46

    i love the fact that you were terminated for bashing a processed product. the producers of these food-like substances have to protect their products so the majority of americans never realize they're not eating real food, just corn that's processed and packaged for pritftaboliiy.

  2. http://www.janganstop.com/ 23 Apr 2017, 20:40

    SÃ¥ genialt med boktips, takk den høres fristende ut for lange dager pÃ¥ stranden og jeg skal jammen notere meg den!!God ferie og klem♥

  3. polygon 24 Apr 2017, 19:43

    Matt – I'm sorry – but that is ridiculous! We can see systems (like humanity) which have increased in intelligence over time – and we cannot tell whether the world exists under simulation or not. If such systems could not increase in intelligence inside computers (for whatever reason) we would know the world was not being simulated.

Skriv en kommentar
single.php