Min berättelse om Gamlestaden

Aug 2016 | Boendemiljö Stadsdelen

Det var tidigt 80-tal. Jag var ung och flyttade från tryggheten på landsbygden till första ettan på Brahegatan ovanför kondiset. Rinnande kallt vatten i köket och toa på svalen, 300 kr i månaden. Pirrig känsla att nu börjar livet. Delad vårdnad om toan med grannen, en förvisso kantstött men vänlig själ. Lätt sjaviga kvarter, avgasrykande […]

Det var tidigt 80-tal. Jag var ung och flyttade från tryggheten på landsbygden till första ettan på Brahegatan ovanför kondiset.

Rinnande kallt vatten i köket och toa på svalen, 300 kr i månaden. Pirrig känsla att nu börjar livet. Delad vårdnad om toan med grannen, en förvisso kantstött men vänlig själ. Lätt sjaviga kvarter, avgasrykande trafikbuller på Artillerigatan och konstant kolsotade fönster, men ändå prydligt och ordnat längst därinne. En sliten arbetaridyll på glid som jag med lätt hjärta lämnade efter ett par år.

År 2000. Jag kom tillbaka för tre månader i andrahandslägenhet på Artillerigatan med fru och treårig dotter i väntan på inflyttning till nyköpta huset på andra sidan motorvägen. Gamlestaden var nu en stadsdel som havererat socialt. Jag minns den tidens Gamlestadsgalej som en dag med övergivna karuseller, drogade blanka ögon, våld i luften och lösdrivande barn i solkiga plagg.

Det var med lättnad som vi kunde fly in i medelklassidyllen.

Åren har gått, och Gamlestaden har äntligen sträckt på ryggen. Med stadigt fotfäste i nutiden blickar stadsdelen okuvligt in i framtiden. En stadsdel med nyvunnen identitet och självkänsla, stolt över sin mångfald och med öppen famn mot resten av staden och världen.

Det är Gamlestadsgalej i september 2015 som får mig och min fru att hitta tillbaka till stadsdelen. En stadsdelsfest som är en fest på riktigt. En avspänd plats att leva i och som inspirerar till besök.

Jag ser fram emot många nya upptäckter i det nyväckta Gamlestaden.

Mikael Virtanen
Copywriter och före detta Gamlestadsbo

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php