02_2_skf_natt1

Mysigare ljus för människor – inte bilar

Nov 2002 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden

Gamlestaden har en belysning anpassad till bilar, inte ett ljus som ger en mysig stadsdel. Med små medel kan det bli bättre. Det visar en studie av belysningen i Gamlestaden.

Under natten domineras belysningen i Gamlestaden av ljusstarka lampor som är uppsatta högt upp på linor mellan husen. Lamporna lyser främst över körbanan och lämnar trottoarer, språng och gångbanor åt sitt öde. Det är knappast det ljus som behövs för att göra en stadsdel mysig, trygg och välkomnande.

Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden har anlitat arkitekt Kajsa Sperling, som under våren analyserat belysningen i stadsdelen och kommit med förslag på förbättringar.

Bort med ödslig belysning

– Idag tar belysningen väldigt lite hänsyn till byggnader och platser. Vägbanan lyses upp, men inte hus eller andra orienteringspunkter. Man orienterar sig efter husväggar och andra kännetecken, inte efter vägbanan. Därför är det svårt att orientera sig i Gamlestaden på natten, säger hon.

Belysningen gör att Gamlestaden kan kännas ödslig en vanlig höstkväll, trots att det är en stadsdel som skulle kunna vara levande. Kajsa Sperling har flera exempel på möjliga förbättringar, till exempel på skolgården, under viadukten vid Gamlestadstorget och på Holländareplatsen

– På vissa håll handlar det om att man med små medel kan göra förbättringar. En passage som är mörk mellan två torg kan ganska enkelt göras ljusare. Men andra åtgärder, som att byta ut gatubelysningen som hänger i linor åtta meter upp, är ganska stora.

Belysning är ingen mirakelåtgärd som i ett svep löser alla problem, betonar hon. Men bättre belysning är ett steg på väg mot en bättre miljö i Gamlestaden. Målet är att fler människor ska vilja vistas ute. Med fler människor ute om kvällarna känns också stadsdelen säkrare.

Belysning av landmärken

Ansvaret för belysningen i Gamlestaden ligger till största delen på olika kommunala förvaltningar. Men det finns också fastighetsägare som har lyssnat på råden om förbättrad belysning. Benny Ivarsson är regionchef för Kungsleden Väst Fastighets AB som numera äger det gamla SKF-huset, och han berättar att man börjat arbeta för att kunna lysa upp den vackra fasaden.

– Huset är ju ett riktmärke i stadsdelen, säger Benny Ivarsson.

Ett annat landmärke i Gamlestaden är Forumfastigheten på Brahegatan. Den byggs om till studentboende av Bostads AB Poseidon. Ombyggnationen är klar i augusti 2003 och då kommer huset också ha fått en läcker fasadbelysning.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php