04_1_sparvagn_ljus

Nytt ljus över Gamlestaden

Apr 2004 | Boendemiljö Rapport Gamlestaden

Ljuset betyder mer än man kanske tror. Ett kallt lysrörsljus över vägbanan och mörka trottoarer kan göra en hel stadsdel otrevlig. Men det kan förändras.

Gamlestaden är en vacker del av Göteborg. Med dess låga hus och trevliga gator skulle stadsdelen kunna vara mer inbjudande även på kvällen. Men Gamlestaden har till stor del legat i mörker om nätterna. Det som varit upplyst är vägbanornas asfalt. Kajsa Sperling, som på föreningen Fastighetsägare i Gamlestadens uppdrag skrivit en rapport om belysningen, tycker att det ger känslan av fängelserastgård.

– I Gamlestaden har man planerat utifrån bilisternas behov och inte utifrån de gåendes, säger Kajsa.

Fantasin sätts igång

När det är mörkt blir inte husfasader och trottoarer upplysta i stadsdelen. Går man då genom Gamlestaden saknar man de landmärken som gör stadsdelen trevlig om dagen.

– Man tappar orienteringen och då känns det otryggt, säger Kajsa.

Dåligt ljus skapar oro. Mörka gator och språng kan till exempel sätta igång fantasin. En mörk silhuett kan verka hotfull när det i själva verket är grannen som tar en promenad.

– När man tagit reda på varför människor kan vara tveksamma till att bo i Gamlestaden så uppger många att det är otryggt, framförallt kvällstid. Därför är det viktigt att göra det tryggt på kvällarna. Då har man vunnit mycket, säger Kajsa.

Belysningsrapport förverkligas

För att göra Gamlestaden tryggare behövs det inte i första hand starkare ljus. Ljusstarka strålkastare ger en känsla av övervakning.

– I Gamlestaden handlar det inte så mycket om mer ljus, utan om mer genomtänkt ljus. Kanske dubbelt så många ljuskällor som är svagare, säger Kajsa.

En del av de förslag som Kajsa tog fram i sin rapport håller nu på att förverkligas. Det gäller till exempel fasadbelysning på den gamla SKF-fabriken och bättre upplysta promenadstråk.

– Många gångstigar är dåligt belysta eller inte belysta alls. Där känner man sig otrygg och därför behövs det bättre belysning. Det är ett problem om människor går länga omvägar för att gångstigen är mörk.

Kajsa tycker att människor ska kunna vara ute på kvällarna utan att känna sig illa till mods.

– Mer folk på gatorna gör också hela stadsdelen levande, säger hon.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php