Spontanidrottsplatsen ett lyft för Gamlestaden

Nov 2013 | Boendemiljö

Den tidigare så tråkiga och ödsliga platsen vid Gamlestadsvallen har blivit en av Gamlestadens pärlor. Här finns utegym, hinderbana, klätterblock, skejtpark, boulebana och en bollbinge där man kan spela basket och fotboll – och snart en elvamanna konstgräsplan.

Tack vare närheten till skolorna och läget i stadsdelen har den redan blivit en självklar mötesplats för många åldrar.
– På dagarna är det många barn på platsen, säger Ingvar Börjesson från Götaholm BK som har sin arbetsplats i närheten och ser vad som händer på platsen.

Ingvar Börjesson berättar att skolbarn och ungdomar använder platsen på dagarna, men även förskolebarn på utflykt. Utegymmet används av många vuxna, och på kvällarna kommer ungdomar både från Gamlestaden och från andra stadsdelar.

– Sedan har jag sett att en hel del lite äldre ”gubbar” kommer och spelar fotboll på söndagkvällarna, säger Ingvar Börjesson. Göran Olauson från Poseidon har varit med under hela processen och understryker hur betydelsefull spontanidrottsplatsen är för stadsdelen.

– Jag tror att den kommer att få en stor betydelse för det uppväxande släktet, men också som en möjlighet att träffas över generationsgränserna och umgås under former som inte måste vara organiserade utan spontana, precis som namnet anger.

Även de som arbetar med planeringen av nybyggnadsområdena runt om Gamlestaden ser den nya spontanidrottsplatsen som betydelsefull.

– När vi ser på vilka behov av ytor för rekreation och samvaro som finns så måste vi ju börja med att se på det som redan finns i stadsdelen, säger Mattias Westblom, arkitekt på Stadsbyggnadskontoret och en av de ansvariga för att arbeta fram detaljplanerna för Gamlestads Torg.

– Spontanidrottsplatsen kommer definitivt att vara en tillgång också för de människor som flyttar till Gamlestaden i framtiden, säger han.

– Ja, den här platsen är oerhört bra, säger Anna Johansson, ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, som var den som höll invigningstalet när spontan-idrottsplatsen invigdes.

Spontanidrottsplatsen är alltså frukten av ett brett samarbete, där många parter har varit med och bidragit.

– Det finns en styrka i att arbeta på det här sättet. Jag ser gärna vi arbetar utifrån det här konceptet i fortsättningen, avslutar Anna Johansson (S).

Tillbaka hemma – Robert Kronberg på invigningen

En av huvudpersonerna under invigningen den 30 augusti var den förre friidrottsstjärnan Robert Kronberg, som växte upp ett mindre stenkast från den plats där spontanidrottsplatsen nu ligger.

Då fanns här en grusplan där man spelade fotboll, och det var här han upptäckte talangen för löpning. En fantastisk resa som gav 13 SM-guld, en OS-final och ett svenskt rekord på 110 meter häck som fortfarande står sig.

– Det var här det började för mig och det var kul att vara tillbaka och se det här. Jag tror att en sådan här plats betyder mycket för stadsdelen. Både ur social och hälsofrämjande synvinkel, säger Robert Kronberg.

Han minns sin uppväxt i Gamlestaden med värme och berättar att han mötte flera gamla eldsjälar från förr under invigningen, inspirerande människor som blir kulturbärare och för den positiva känslan vidare.

Robert berättar om en uppväxt där man umgicks med alla som en stor familj. Det var en fin gemenskap och att möta människor från många kulturer var en självklarhet.

– Jag känner en stark förankring till den här platsen. Den var något av ett centrum för mig när jag var liten och jag är tacksam för att jag fick växa upp i en mångkulturell miljö.

– Därför kändes det särskilt roligt att få vara med på invigningen och på det sättet också bli en del av det nya i Gamlestaden, säger Robert Kronberg.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php