07_2_ljusfest

Ljusfest för Gamlestadsborna

Dec 2007 | Händer i Gamlestaden

En ljusfest i höstmörkret lockade många besökare till Sten Johanssons plats vid Gamlestadens Medborgarhus den 23 oktober. Inom ramarna för samverkansprojektet ”Trygg, vacker stad” har platsen fått ny belysning och för att fira detta anordnade Fastighetsägare i Gamlestaden tillsammans med White Design en ljusfest för Gamlestadsborna. I höstmörkret invigdes dessutom Göteborgs första konsthall utomhus och kvällen till ära hade Gamlestadens bibliotek öppet till klockan nio på kvällen.

I mitten av Sten Johanssons plats sprakade elden på ett stort eldfat, fasaden mot ungdomsmottagningen var upplyst med ett varmt rött ljus och i det gamla konditoriets skyltfönster var den första konstutställningen på plats. Tolv elever från Folkuniversitetets inrednings- och designutbildning ställde ut vita skulpturer.

Tanken är att de ska hänga en begränsad tid och att boende i Gamlestaden eller elever från Gamlestadsskolan därefter ska ta över stafettpinnen.

Människor ger trygghet

För cirka fem år sedan fick arkitekten Kajsa Sperling från White Design i uppdrag av föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden att ta fram en belysningsplan över ett antal platser i stadsdelen som upplevdes som otrygga och mörka. En av platserna var Sten Johanssons plats vid Medborgarhuset.

– När jag fick uppdraget insåg jag att denna plats inte skulle kunna bli trygg bara med ljus. Det krävs människor för att man ska känna sig trygg här. Därför har jag skapat något som är allra vackrast när det är mörkt – en minikonsthall med ett föränderligt ljus i olika färger, berättar Kajsa.

Stora glasytor

Eftersom platsen har många stora glasytor som inte kan belysas har hon arbetat mycket med ljussättningen inne i Medborgarhuset. Förutom minikonsthallen har två stora träd i kruka belysts med ett ljus som skiftar i färg.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php