05_1_brottstatistik

Brottskurvan går upp och ner

Mar 2005 | Rapport Gamlestaden

Efter några års stadig nedgång av polisanmäld brottslighet i Gamlestaden ökade den åter under 2004. Mellan åren 2001 och 2004 har den ändå minskat med 11 procent. Om 2005 fortsätter som året börjat kommer uppgången att vara tillfällig.

Varför kan vi då se en uppgång under 2004? Frågan ställs till Ulf Malm, som är trygghets- och säkerhetsutvecklare inom Fastighetsägare i Gamlestaden.

– I första hand är det två omständigheter som påverkar brottsutvecklingen, säger han. Dels handlar det om hur många brottsaktiva gärningsmän som finns i området, dels om hur lätt det är att begå brott.

Den första omständigheten ligger, enligt Ulf Malm, utanför fastighetsägarnas kontroll.

– Under 2004 uppfattar vi att det var ovanligt många aktiva gärningsmän i området. Enligt uppgifter från polisen var det speciellt ett antal ungdomar som ställde till det för sig och andra.

Mer att göra

Den andra omständigheten som påverkar utvecklingen är alltså hur lätt det är att begå brott. Den omständigheten kan varje fastighetsägare i mycket hög grad påverka och här kan man få tips och råd från föreningen.

– Många fastighetsägare har gjort väldigt mycket och allt fler tar itu med det som inte är bra. Å andra sidan finns det fortfarande de som gjort för lite eller inget alls, till exempel för att förbättra skalskyddet till lägenheter, källare och vindar. Och det är här de flesta brotten begås, säger Ulf Malm.
Sett över längre tid är det inte ovanligt att brottsutvecklingen varierar en del från år till år.

– Förhoppningsvis är den långsiktiga trenden i Gamlestaden positiv, säger Ulf Malm. Han motiverar det med att antalet brottsaktiva personer kommer att minska, uppgången 2004 var troligtvis tillfällig, samtidigt som det brottsförebyggande arbete som fastighetsägarna utför ger resultat.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php