06_1_erik_vaktare

Erik – Väktare i Gamlestaden

Jun 2006 | Rapport Gamlestaden

Han talar fyra språk, älskar sitt jobb och vill göra Gamlestaden tryggare.

Arbetet som väktare för Skandia Bevakning delar han med två kolleger och tillsammans ser de till att Gamlestaden har bevakning varje natt året runt. Allt från att förhindra bråk, stöld och misshandel till att öppna låsta tvättmaskinsluckor och hjälpa en överförfriskad yngling hem till porten ingår i arbetsuppgifterna.

– Det spelar ingen roll om det är nyårsafton, midsommar eller en vanlig torsdagsnatt – vi finns i Gamlestaden, berättar Erik i en paus på en av rundorna kring Gamlestadstorget.

För fyra år sedan tog han anställning hos Skandia Bevakning, ett familjebolag som startade redan 1978 och som idag har över 250 anställda i Göteborg med kranskommuner. Målsättningen för arbetet i Gamlestaden är givetvis att göra stadsdelen tryggare.

Vill ha en personlig relation

– Jag jobbar hårt på att lära känna folk och även få gamlestadsborna att lära känna varandra, det är det bästa sättet att få en tryggare stad, förklarar Erik. Efter två år känner jag alla gator och gårdar som min egen ficka, och ser direkt om det är något som inte stämmer.

Erik vill gärna att folk tar kontakt med honom, inte bara när de behöver hjälp utan faktiskt bara för att få prata. Eller fråga vad han egentligen gör.
– En del tror att vi är ute efter att sätta dit folk, lappa felparkerade bilar och så – men så är det inte alls. Vi vill hjälpa till, helt enkelt. Skapa trygghet!

Om det hettar till kan Erik kalla på förstärkning från någon av de övriga 24 bevakningsbilarna som är i tjänst under natten i Göteborg. De brukar vara snabbt på plats när en kollega kallar.
Polisen finns också med som backup och samarbetet mellan dem fungerar bra.
– Gamlestaden är mycket lugnare nu, jag tror vi har en lugnande effekt. Det handlar om att förmedla trygghet i alla lägen!

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php