06_2_nattvandrare

Nattvandrarna i Gamlestaden

Dec 2006 | Rapport Gamlestaden

Det är fredag kväll och nattvandrarna i Gamlestaden träffas i lokalen på Holländaregatan för första gången sedan i somras. Under bordet står kartonger med nattvandrarjackor och de hjälps åt med att få fram foder till jackorna. Det är nästan nollgradigt ute och det är foder och handskar som gäller. Peter Mattiasson har med sig en kasse med godis som han har fått gratis från en grossist för att dela ut i kväll.

Från början var de fyra personer som bildade nattvandrarna i Gamlestaden med stöd från Poseidon, det var för ett år sedan. Gun Johansson, Elisabeth Larsson och Peter har varit med från starten. Nu har gruppen utökats med två personer från Utby, Petra Berg är en av dem:
– Kan vi rädda en person som är på väg utför så har vi gjort väldigt mycket, säger hon.

Medmänniska – inte polis

En nattvandrare ska vara en medmänniska och inte agera som någon polis eller annan myndighetsperson. Att nattvandra innebär att vuxna träffas för att gemensamt gå ut på fredag- och lördagkvällar för att möta ungdomar i deras verklighet. Man går alltid i grupp om minst tre personer och har på sig den gula nattvandrarjackan för att visa vem man är. Hur länge de stannar ute om kvällarna beror på om det är några ungdomar ute och vad som händer. Vid större evenemang åker de in till stan och möter upp med nattvandrare från andra stadsdelar. Jag vinner förtroende genom att respektera våra ungdomar och får därigenom respekt tillbaka är ett av nattvandrarnas budord.
– Man märker att ungdomarna uppskattar att vi finns och att vi är ute, säger Elisabeth.

Är du intresserad av att börja nattvandra?

Kontakta Ari Pietilä, tfn: 0705-32 30 69.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php