Stök vid Medborgarhuset

Nov 2004 | Rapport Gamlestaden

Har Medborgarhuset blivit en fritidsgård? Det senaste året har det tidvis varit stökigt i och utanför huset. Men kommun och polis har inga enkla lösningar.

Det är roligt att ungdomar kommer till Gamlestadens bibliotek. Det betonar både Birgitta Björklund och Eva Fölsch som arbetar som bibliotekarier där. De allra flesta är också skötsamma, men några vet inte att uppföra sig. Ibland har det varit ett väldigt spring. Det slängs böcker och det förstörs böcker. Vanliga besökare känner sig hotade och skräms bort, säger Birgitta.

Lyssnar inte på personal

Som personal har de försökt att tala med ungdomarna, men Eva och Birgitta upplever att det är svårt att påverka dem.

– Vi får ett bemötande som jag inte stött på tidigare, vi möts av en väldig respektlöshet. Tidigare har jag alltid tyckt att det gått att prata med folk, men inte här, säger Birgitta. Personalen har någon gång känt sig hotad och varit nära att ringa polisen. Birgitta och Eva har också hört att äldre blivit trakasserade när de sökt sig till aktiviteter i Medborgarhuset och nu inte längre vågar gå dit.

Inbrott och skadegörelse

Polisen i Kortedala är medveten om problemen i Medborgarhuset, men har ingen enkel lösning.

– Polisen kan inte bevaka ett bibliotek. Kanske att det behövs väktare under en övergångsperiod, säger Ingemar Gudmundsson.

För polisen handlar det inte bara om att yngre tonåringar bråkar på biblioteket. Under den senaste tiden har en del äldre ungdomar som inte bor i Gamlestaden ändå valt att samlas kring Medborgarhuset under kvällar och helger. Ingemar Gudmundsson menar att det lett till skadegörelse och inbrott.

– Vi försöker att ta tag i dem och prata med dem. Men är de under 15 år är det de sociala myndigheternas sak, säger han.

Göteborgs kommun kommer snart att inleda en satsning mot ungdomskriminalitet. Det kan komma att påverka Gamlestaden.

– Om det fortsätter kommer vi att åka hit oftare, med fler poliser för att störa ut dem. Det gäller att vara på dem hela tiden, säger Ingemar Gudmundsson.

Ett föräldraansvar

Ing-Marie Larsson, som arbetar med ungdomsfrågor i Kortedala, menar att det är viktigt att inte se ungdomar som problem utan se det som en möjlighet att de kommer till biblioteket i Medborgarhuset.

– Det är inga onda barn det här, utan man kan prata med dem. Det är också ett föräldraansvar, och det är inte så svårt att ringa till föräldrarna, säger hon. En fritidsgård finns i närheten som har öppet några kvällar i veckan. Det finns inte ekonomiska resurser att utöka öppettiderna, enligt Ing-Marie Larsson.

Något måste göras

Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden tycker det är viktigt att något görs.

– Fastighetsägare i Gamlestaden kan göra och gör mycket för att minska brottsligheten och öka tryggheten i stadsdelen. Men när det gäller det här ungdomsgänget, som till stor del kommer från områden utanför Gamlestaden, så är det först och främst en fråga för myndigheter som polis och socialtjänst. Därför är vi beroende av samarbete för att lösa det här problemet, säger Ulf Malm från Fastighetsägare i Gamlestaden.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php