Alla tittar på Gamlestaden!

Dec 2017 | Stadsdelen

Gamlestaden har hamnat i fokus under 2017. Allt fler intresserar sig för vår stadsdel, för det som har hänt här sedan millennieskiftet och för BID som plattform för stadsdelsutveckling.

Gamlestaden är inte med i polisens rapporter över särskilt utsatta områden, trots organiserad kriminalitet, förfall och stor otrygghet för 15-20 år sedan. Vad har aktörerna i Gamlestaden gjort som har vänt på utvecklingen? Vad borde fastighetsägare och bostadsföretag i samarbete med kommuner, övrigt näringsliv och civilsamhälle göra på fler platser idag för att få mindre problem med otrygghet och brott och en levande och positiv miljö om fem, tio och femton år? Det frågar sig regeringen och många andra.

Regeringsintresse

I höst har vi från BID Gamlestaden/Fastighetsägare i Gamlestaden fått besök av eller blivit inbjudna till att träffa justitieminister Morgan Johansson, stadsutvecklingsminister Karolina Skog och samordningsminister Ibrahim Baylan.

Vi har blivit inbjudna till regeringskansliet i december, när justitiedepartementet ordnade ett inspirationsseminarium för tjänstemän från flera olika departement om BIDs och om utvecklingen i Gamlestaden.

På bild i toppen, från vänster: Malin Rosenqvist, BRF Gamlestadstorget, Björn Larsson, Platzer, Johannes Wallgren, Poseidon, Karolina Skog, stadsutvecklingsminister, Helena Holmberg, BID Gamlestaden/Fastighetsägare i Gamlestaden, Ibrahim Baylan, samordningsminister, Gitte Caous, SDF Östra Göteborg, Torbjörn Lindstedt, Platsutveckling i Värmland HB.

helagamlestaden_4pers
På bild, från vänster: Johannes Wallgren, Poseidon, Morgan Johansson, justitieminister, Malin Rosenqvist, BRF Gamlestadstorget och Helena Holmberg, BID Gamlestaden/Fastighetsägare i Gamlestaden.

Ex-statsminister

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt har varit i Gamlestaden tillsammans med den Trygghetskommission som han leder med uppdrag att formulera förslag på hur svenska samhället kan arbeta bättre för ökad trygghet och minskad brottslighet.

Vi har också träffat politiker från olika partier inom Göteborgs stad. Dessutom har intresset varit stort för medverkan vid olika konferenser och seminarier om stadsutveckling och studiebesöken trillar in från hela Sverige. Så Gamlestaden är inte bara ett omtyckt hem för 9000 människor, utan också ett exempel på något positivt och spännande som allt fler får höra talas om.

helagamlestaden_2pers
På bild: Malin Rosenqvist, BRF Gamlestadstorget och Fredrik Reinfeldt, ordförande Trygghetskommissionen.

Vad är BIDs?

BID betyder Business Improvement District, och är en organisationsform för utvecklingssamarbete mellan lokala aktörer, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, kommun, näringsliv och föreningar. BIDs finns i många länder i olika delar av världen, bland annat i Tyskland, Nederländerna, Sydafrika, Storbritannien, USA och Kanada
.

Riktiga BIDs förutsätter att det finns en lagstiftning på plats som ger ramar och finansiell stabilitet åt samarbetet, och någon sådan lagstiftning finns inte i Sverige. Ändå är allt fler inspirerade av BIDs också i vårt land, och använder sig av beteckningen BID för långsiktigt institutionaliserat stadsdelsutvecklingsarbete för att hantera problem med otrygghet, brottslighet och främja lokalt vitalt näringsliv och lokalt boendeinflytande bland annat.

Collage: Gamlestaden 2001 och idag

Gamlestaden 2001 och idag

Save-the-date: Gamlestadsgalej lördag 1 september 2018

Årets festligaste dag i Gamlestaden är Gamlestadsgalej. 2018 äger galej rum på Holländareplatsen lördag den 1 september. Skriv in dagen i almanackan redan nu! Det blir även i år en blandning av gamla och nya aktiviteter; musik, loppis, mat, barnloppet, stadsbyggnadsäventyr, ponnykörning med mera.

Har DU en bra idé som kan göra Gamlestadsgalej ännu bättre? Mejla galejgeneralen Martin Andersson martin@bidgamlestaden.se med dina förslag.

train

God jul och gott nytt 2018!

Med detta vill vi önska alla vänner, medlemmar och samarbetspartners fina och vilsamma helger. Vi ser fram emot att med nya krafter kunna förverkliga nya spännande idéer under 2018.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php