03_1_mariewerner_jannilsson

Ett hus fyllt med studenter

Mar 2003 | Stadsdelen

Forumhuset har länge dragits med ett dåligt rykte. När nu höghuset fylls med studentbostäder kommer det istället att lyfta Gamlestaden. Det tror Bostads AB Poseidon som står bakom satsningen på huset.

Det är en varm och ljus majkväll. På de nyöppnade utekaféerna sitter studenter och andra gamlestadsbor och dricker en cappuccino eller en vanlig kopp kaffe. Någon student kanske strosar förbi skyltfönstret i den nya skoaffären på väg hem till lägenheten på tionde våningen. På hörnet av Forumhuset ser han en kompis i den nya ljusa restaurangen och slinker in där för att ta en öl.

Ungefär så kan man måla upp bostadsföretaget Poseidons vision av framtiden i Gamlestaden, och i den visionen är Forumhuset en viktig komponent.

Små lägenheter passar studenter

Forumhuset byggdes i början av 70-talet för att härbärgera de arbetare som kom till SKF från andra länder. När konjunkturen vände och det inte behövdes arbetskraftsinvandring användes huset både som flyktingförläggning och enklare hotell.

– Med åren fick huset ett skamfilat rykte, säger Jan Nilsson, som är distriktschef på Poseidon.

När Poseidon köpte huset ville man göra något för att stoppa den negativa utvecklingen och låta huset bli något positivt för stadsdelen istället. Att bygga om huset till ett studenthus var ett bra alternativ.

– Eftersom lägenheterna i huset är små lämpar de sig väl som studentbostäder. Och det är nära in till centrum, det tar bara tio minuter att cykla till Brunnsparken, säger Jan Nilsson.

»Mer liv« i stadsdelen

Han tror att studenterna kommer att gynna hela folklivet i Gamlestaden. Studenter vill ha kaféer, restauranger och affärer som därmed får fler kunder.

Marie Werner, som är projektledare för ombyggnationen, ser också fördelar.

– Studenter är ju uppe sent. Stadsdelen kommer att bli levande dygnet runt, säger hon.

Kanske kan studenterna också gagna de många nya företag som öppnat i de gamla SKF-lokalerna. Förhoppningsvis kan ett utbyte uppstå.

Inflyttning i augusti 2003

Totalt blir det 176 studentlägenheter i huset. Enligt planerna ska det vara färdigt att flytta in i under augusti 2003. Man kan redan nu ställa sig i kö för lägenheterna hos Poseidon, distrikt Olskroken.

Lägenheterna får helt ny inredning med spis, kyl och frys. Och det kommer bland annat att finnas bredband, modern avfallshantering och tvättstuga på varje våningsplan.

– Det finns möjlighet att göra möteslokaler och andra verksamhetslokaler också, men vi vill att huset ska börja leva först för att se vilka behov som finns, säger Jan Nilsson.

Skjuts åt servicenäringen

Stisses skor har flyttat från Bellevue till Forumhuset.

– Och vi hoppas få en ny restaurang på gatuplanet, i en öppen och luftig lokal där man känner sig välkommen, säger Jan Nilsson.

Det har ryktats om att bankerna ska stänga sina kontor i Gamlestaden. Jan Nilsson har varit i kontakt med dem och när han berättat om att det kommer studenter till Gamlestaden har bankerna sagt att de stannar.

– Vi tror att studentbostäderna här blir bra för Gamlestaden på lång sikt. Vi ser ju redan en positiv utveckling här, till exempel med Balettakademin och utvecklingen i SKFs gamla lokaler och i Gamlestadens fabriker. Vi tror att Gamlestaden kommer att bli en bra miljö för unga människor, säger Jan Nilsson.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php