Intressant historia och spännande framtid

Mar 2003 | Stadsdelen

Vad har Ace of Base första skiva och den allra första Volvon gemensamt? Båda skapades faktiskt i Gamlestadens fabriker, ett område där historia och nutid möts.

Bingolotto. Det är nog det som de flesta göteborgare förknippar med Gamlestadens fabriker idag.

Men området rymmer mycket mer. Som Göteborgs enda ölbryggeri och Göteborgs äldsta industribyggnad, ett före detta sockerbruk.

En fascinerande historia

Askungen förvaltning äger området sedan ett halvår tillbaka. VD:n Joakim Muskantor har hunnit läsa in sig på platsens historia.

– Det här är vaggan till Göteborg. Det går inte att undgå att fascineras, säger han.

Området är genomdränkt av Göteborgshistoria. Där Gamlestadens fabriker nu ligger anlades år 1473 Nya Lödöse, den stad som var Göteborgs föregångare. Här finns också vaggan till några av Göteborgs viktigaste industrier. Ur Gamlestadens fabriker växte nämligen SKF fram.

Den första Volvon

Möjligen kom även den första Volvon till här. Joakim Muskantor pekar på ett ganska litet hus som i dag inhyser en gammal brandbil.

– Jag har fått berättat för mig att det var där som den första Volvo-prototypen skruvades ihop. Men det är inte verifierat än, säger han.

Joakim Muskantor har gett en byggnadsantikvarie i uppdrag att beskriva husen och områdets historia. När den texten är klar kommer den att finnas på hemsidan www.gamlestadensfabriker.com för den som vill att hämta hem och skriva ut den.

– Det är viktigt att förstå historien för att kunna planera för framtiden, säger han.

Musik, fotografer, kontor, hotell och bostäder

Idag finns här ingen tung industriverksamhet men desto fler företag med kopplingar till musik och media. I musikstudion Tuff Studios spelade Ace of Base in sitt första album. I ett annat hus brukar flera av de europeiska bilföretagen fotografera sina nya bilmodeller.

De flesta husen har genomgått omfattande renoveringar under senare år, men det finns några hus kvar som behöver rustas upp. Askungen Förvaltnings planer stannar dock inte vid att bara förbättra befintliga lokaler.

Askungen Förvaltning för samtal med kommunen om att bygga nya kontors-lokaler, och även hotell och bostäder, på området.

– Här finns byggnader från 1725 och fram till 60-talet. Varför skulle vi inte kunna fortsätta att bygga här? säger Joakim Muskantor.

Han tar fram översiktsbilder som visar hur nya hus kan passas in i den befintliga bebyggelsen. Luftigheten och öppenheten i området ska bevaras även om det blir fler byggnader.

– Jag hoppas att det kan ske inom en femårsperiod, säger han.

Gemensam målsättning positivt

Joakim Muskantor hoppas att det som sker i framtiden för Gamlestadens fabriker kommer vara positivt för hela stadsdelen. Han är också engagerad i samarbetet med andra fastighetsägare och kommunen.

– När alla arbetar med samma målsättning finns det en enorm potential i det, säger han.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php