serneke_2016_1

Nordens största multisportanläggning i Kviberg

Jan 2016 | Stadsdelen

Aldrig har det varit så lätt och roligt för oss som bor i Gamlestaden att idrotta. I juli 2015 öppnade Nordens största multisportanläggning i Kviberg. Arenan heter Prioritet Serneke Arena.

Arenan innehåller något för alla. På 45 300 kvadratmeter och sju våningar kan den som vill välja mellan skidanläggningen, en fullstor fotbollsplan, gymmet och sporthallen. Dessutom finns där restaurang, hotell
med konferensanläggning och skolor.

Idén om att bygga arenan föddes i början av 2000-talet när byggkoncernen Serneke Groups VD Ola Serneke och IFK Göteborgs Roger Gustafsson började diskutera möjligheten att skapa en skola med egna träningslokaler för att ge unga människor förutsättningar att satsa på fotbollen och träna året om. Det visade sig vara svårt att få ekonomisk bärighet i ett sådant projekt, men genom mod och innovativa lösningar utvecklade Serneke projektet vidare och utökade med fler verksamheter och hyresgäster.

Sveriges mest attraktiva idrottsområde

Anläggningen ligger i Kviberg Park. En plats som Göteborgs Stad har en vision om att utveckla till Sveriges mest attraktiva idrottsområde. Målet är att Kviberg Park ska bli en mötesplats där göteborgare och aktiva från hela landet kan ta del av ett brett aktivitetsutbud och ett levande förenings- och näringsliv med inriktning på idrott, rekreation, hälsa och kultur.

– Vi vill att människor och föreningar från hela Sverige och Skandinavien ska känna sig välkomna hit. Det är en öppen och folklig anläggning som är tillgänglig för allmänheten. Som ett köpcentrum fast med idrott, säger Ola Serneke.

Namnkunniga gäster och utmärkelse

I november förra året var längdlandslaget med Marcus Hellner och Ida Ingemarsdotter i spetsen i Prioritet Serneke Arena på träningsläger. I december, redan under sitt första år i drift, fick anläggningen motta utmärkelsen Årets idrottsarena 2015 av tidningen Sport & Affärer. Den 26 januari kommer Damlandslaget i fotboll på besök för en landskamp mot Skottland och senare i vinter planerar IFK Göteborg att spela två matcher i Svenska cupen i fotbollshallen.

Vi som bor nära har alltså många nya möjligheter att få uppleva toppidrott live i Kviberg. Eller att prova någon av alla aktiviteter som erbjuds på arenan. Nordens största multisportanläggning har något för alla.

Fakta Prioritet Serneke Arena i Kviberg

Arenan började byggas 2012 och stod klar sommaren 2015. Den byggdes av Serneke. Kostnaden var cirka 800 miljoner kronor. Projektet är inte bara unikt ur ett idrotts- och samhällshänseende utan också ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Många arenor i Sverige har svårt att få verksamheten att gå ihop. Prioritet Serneke Arena är fylld med hyresgäster och projektet har hållit sin budget. Mest känd har arenan kanske blivit för Skidome, skidanläggningen som gör det möjligt att åka längdskidor året runt i Göteborg. I skidsalen finns två klassiska spår och ett skatespår på 1,2 km. Temperaturen ligger stadigt på 2-4 minusgrader. Man kan hyra eller köpa skidutrustning på plats. Skidome drivs av Nordic Wellness.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar
single.php