Kategorier
Boendemiljö Featured

Planering för bättre mobilitet

Hur fungerar transporter och rörligheten – det som brukar kallas mobilitet – i Gamlestaden? I samband med all nybyggnation, större och större befolkning och ökande miljömässiga utmaningar så blir det tydligt för många att en trafikinfarkt är på väg att skapas i stadsdelen. Hur ska den hanteras?

Samsyn ger fördelar

Frågan är inte bara aktuell i Gamlestaden, utan är tydlig på många håll i vårt land. Av det skälet har BID Gamlestaden tagit initiativ till att hitta breda lösningar genom ett större gemensamt projekt där många aktörer sitter runt samma bord och kan hjälpas åt med att hitta lösningar och en hållbar framtid, ledda av det statliga forskningsinstitutet RISE.
– De här frågorna är Gamlestaden inte ensam om att hantera. Alla har väldigt unika förutsättningar, och man behöver hitta hållbara lösningar, säger projektledaren Maria Schnurr från RISE. Vissa frågor kommer upp många gånger – parkering, rörlighet, elektrifiering och laddning, och hänger ihop på olika sätt. Det som är unikt för Gamlestaden är att många avgörande aktörer redan är samlade i BID:en.

Lösningar på kort och lång sikt

Parkeringsutmaningar handlar om var parkeringarna finns, men också om hur de utnyttjas, samt hur kan de kopplas samman med andra transportmedel.
– I hög grad verkar det handla om att området måste hanteras på både kort och lång sikt samtidigt, säger Johan Sabel, enhetschef från Trafikkontoret. Det är nödvändigt att både hitta möjlighet att praktiskt testa av nya lösningar, och kunna göra inspel till den långsiktiga investeringsplanen.

Hur ser rörelsemönstret ut?

Men för att underlätta arbetet behöver vissa kunskapsunderlag tas fram. Det kan handla om vilka stadsbyggnadsprojekt som är på gång, analyser av parkeringssituationen, med mera.
– Vi behöver titta på frågan om mobilitet ur ett boende-, besökare- och näringslivsperspektiv, tydliggör Per Österström, gruppchef på Business Region Göteborg. Ett sådant arbete handlar om att kartlägga hur och varför man rör sig inom och till/från området på ett visst sätt idag och hur man vill att rörelsemönster och parkeringssituationen skall se ut imorgon. För att nå ett hållbart transportsystem blir mötespunkterna mellan olika transportslag viktiga.

Lämna ett svarAvbryt svar