Kategorier
Featured Händer i Gamlestaden

Pilgrimsleden Göta Älv går genom Gamlestaden

Just nu utvecklas en pilgrimsled från aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien till Olof den Heliges grav i Trondheim i Norge – via Gamlestaden och Nya Lödöse.

Före Göteborgs grundande var en av Sveriges första och största medeltida städer Nya Lödöse, i Gamlestaden. Här har arkeologer hittat pilgrimsmärken och över en halv miljon historiska fynd.
– Pilgrimsleden Göta Älv är en viktig aktör under Göteborgs jubileumsår, och vi är glada över att kunna genomföra vår satsning Den vandrande staden nästa år, säger Johan Norling, ledutvecklare för satsningen. Rader av aktiviteter kommer att genomföras och planen är att själva leden ska invigas framåt sommaren. Planen är att en invigning av leden genom Gamlestaden kommer att bli den 5:e juni 2021.

Under medeltiden fanns det pilgrimsleder över stora delar av Europa. Lederna var viktiga för att utveckla det lokala samhället och samhällsekonomin; vägar och broar byggdes, härbärgen, kyrkor och kloster grundades, matserveringar och pilgrimsmärken marknadsförde sig… allt knöts till lederna. Pilgrimslederna var helt enkelt en drivande motor i utvecklingen, både då och nu.
– Det är spännande att tänka på vad Pilgrimsleden Göta Älv kan bidra med nu och framöver till Gamlestaden, säger Magda Borg från BRF Gamlestadstorget. Att knyta ihop dåtid med nutid och framtid, att koppla ihop geografi med kultur och historia – det kan bli riktigt intressant!

I oktober beslöt också Västra Götalandsregionen att göra en storsatsning på cykel och vandringsleder i hela regionen – däribland Pilgrimsleden Göta Älv.

Läs mer: pilgrimsledengotaalv.se

Lämna ett svar