Kategorier
Okategoriserade

Konferens om BID, plats- och stadsutveckling 9 maj

Den 9 maj var BID i allmänhet, och BID Gamlestaden i synnerhet, huvudämne för en mycket välbesökt konferens i Kronhuset Göteborg. Med hjälp av ett stort antal aktörer fick 150 deltagare inspireras av flera goda exempel inom stadsutveckling och BID från Göteborg, Malmö och Stockholm, men också diskutera möjligheter och svårigheter med den utveckling som behövs.

Många av talarna och kommentarerna visade att gästerna hade blivit inspirerade och engagerade av de möjligheter som en BID-organisation kan ge. Lennart Weiss är kommersiell direktör på företaget Veidekke och en av Sveriges ledande bostadspolitiska analytiker och debattörer.

Jag blev lite nyfrälst av den här dagen, säger Lennart Weiss. Och samtidigt lite förvånad. Jag har varit aktiv i bostadsdebatten rätt länge nu, men det är väldigt sällan jag hör ledande politiker prata om BIDs. Jag hör ju att BIDs spelar en rätt viktig roll i att få kontroll på rätt vardagliga saker i ett lokalsamhälle som ordning, reda och trygghet. Här finns en förmåga att lösa problem och skapa ett kitt i samhället, som också kan få positiva konsekvenser för samhället i stort. BID är helt enkelt en jädra bra idé, säger Lennart Weiss.

13 inspel om stadsutveckling i Gamlestaden

Talarna och dragningarna väckte uppmärksamhet på olika sätt, med sina praktiska erfarenheter, forskningskunnande och politiska inspel. Mest uppmärksamhet fick kanske den kollektiva dragning där 13 nyckelpersoner som alla arbetar med olika aspekter av stadsutvecklingen i Gamlestaden tillsammans bidrog med sina upplevelser av det arbetet. Den gemensamma berättelsen var en om utmaningar och problem, men också om möjligheter att hantera problem och förändra stadsdelar och samhällen. Det som krävs är en hållbar, effektiv och gemensam organisation och en hög grad av professionalitet hos många aktörer. En av de inresta med många års erfarenhet av BID-arbete i Stockholmsområdet var Helena Olsson, Fastighetsägarna Stockholm.

Jag blev mycket imponerad av Gamlestaden-dragningen, säger Helena Olsson. BID Gamlestaden är ju de BID-inspirerade föreningarnas urmoder i Sverige och här fick vi se en uppvisning i vad ett 20-årigt samarbete kan åstadkomma. Inte bara i form av platsutveckling utan också i detta väloljade talarmaskineri. Imponerande!

BID viktigt för ett växande Göteborg

Dagen avslutades med att ett antal politiker. Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, gav ett tydligt besked om att BID och stadsutveckling är en mycket viktig politisk fråga.

Göteborg växer, vi har många som vill investera i Göteborg och då kommer hela tiden frågan upp: är det tryggt att leva i Göteborg? Vi möter också ett otroligt engagemang från näringslivet att vara med och vända utvecklingen i utsatta områden. Och vi har ett stort tryck i de olika BID-samverkan som finns här i stan. Idag är det väldigt mycket som talar för att BID är en viktig åtgärd, säger Axel Josefson.

Konferensen leddes av moderator Karin Klingenstierna. Medarrangörer var Göteborgs Stad genom Socialförvaltning Nordost, Business Region Göteborg, Fastighetsägarna GFR, Stena Fastigheter, Polismyndigheten samt Fastighetsägare i Gamlestaden.

Ladda ned presentationerna från 9 maj

Ladda ned alla presentationer (zip-fil, 177 MB)

 • BID Gamlestaden
 • Anna Karin Ivert och Karl Kronkvist
 • Erika P Björkdahl och Olle Lundin
 • Hjalmar Falck
 • Juridik: Platssamverkan, Boverket och Uppsala universitet
 • Lena Dalerup
 • Lena Molund Tunborn
 • Tor Skoglund
 • Trond Hannerstig
 • Ylva Noren Bretzer
 • Helena Holmberg

Bilder från dagen