Kategorier
Levande Gamlestaden

Gamlestaden – det nya sedan 1473.

Medan Göteborg firar sitt 400-årsjubileum fyller Gamlestaden – Nya Lödöse – 550 år. Hur bygger vi vidare på Gamlestaden så att platsens historiska tyngd blir synlig, med hjälp av kulturen och den starka lokala identiteten? Det var frågan för en stor workshop på Medborgarhuset i Gamlestaden en måndag i oktober.

Workshop med deltagare från alla håll

Möten, dynamik, nya relationer och en mängd idéer blev resultatet. Deltog gjorde ett stort antal lokala företagare och kulturentreprenörer, boende, fastighetsägare, SKF, teater- och konstfolk och tjänstepersoner som jobbar med kulturutveckling i Göteborgs Stad och Västra Götaland. Samtalen och idéproduktionen fokuserade på Gamlestadens historia, stadsdelen som matdestination, de arkitektoniska värdena, hur kulturen kan hitta fler platser att finnas på i stadsdelen och hur Gamlestaden kan bli synligt under Göteborgs 400-årsjubileum nästa år.

Historien ger identitet

Mattias Öbrink är arkeolog och arbetade med de stora utgrävningarna vid Gamlestads Torg för tio år sen. Workshopen började med att han och flera andra berättade om Gamlestadens historia och identitet.

Vi kan läsa av många seklers historia i hur gator och vägar är dragna i Gamlestaden. Att göra historien mer synlig i stadsmiljön är viktigt för en plats identitet, säger Mattias Öbrink. 

Kultur i vår stadsdel

Många Gamlestadsbor längtar efter mer kultur i sin stadsdel, och blev glada när Kulturnämnden beslutade att Göteborgs Konsthall, idag vid Götaplatsen, ska arbeta för en flytt till Slakthuset i Gamlestaden om några år. Två som lärde kände varandra vid workshopen var Ann-Sofi Roxhage, konsthallens chef, och Annie Johansson, som bor i Gamlestaden och driver den lilla kulturhubben Temporary Stabilisations i hörnet Holländaregatan-Harald Stakegatan i Gamlestaden.

Detta var ett fantastiskt fint och välkomnande första möte med aktörer från området, säger Ann-Sofi Roxhage.

När vi började prata kom vi på att vi båda gärna skulle vilja förverkliga tillfälliga utställningar med offentlig konst i Gamlestaden, berättar Annie Johansson.

Det är en spännande tanke och viktigt att vi bygger upp strukturer för samverkan mellan mindre aktörer, som Annie, och större institutioner, som Göteborgs Konsthall, säger Ann-Sofi Roxhage.

Gamlestaden som matdestination

Maten är viktig för många Gamlestadsbor men också som en anledning att besöka stadsdelen. Det handlar om alltifrån uppmärksammade Wine Mechanics i Slakthusområdet till Moussas Orientlivs i Bellevue Industriområde. Och på workshopen var det många som ville prata om Gamlestaden som matdestination. 

Vi kände oss lite sega när vi gick dit. Vi sa till varandra att det nog skulle bli rätt tråkigt. Men vad kul det var! Vi kom på jättemånga nya idéer runt vårt bord, vi satt där med så roliga människor. Och vi såg till att knyta kontakt med Eric på Bellevue Jazz och med Kenneth från Wine Mechanics. Så vi kommer kunna göra bra grejer bara med det nya kontaktnät vi fick, säger Per David Lögdahl från Rollin Bistros i Gamlestadens Fabriker. 

Matts Johansson är mannen bland annat bakom cafékedjan Da Matteo inne i stan och Garveriet i Floda. Nu är han med och startar upp Urban Food Space i Gamlestadens Fabriker. 

Vi som arbetar med mat i Gamlestaden har redan börjat jobba tillsammans för att utveckla Gamlestaden som matdestination, säger Matts Johansson. 

Det var viktigt att Khodor, som driver Moussas Orientlivs, var med på workshopen, och vi behöver nå många fler som arbetar med mat i stadsdelen. Det är också viktigt att förstå att mat är kultur. Att utveckla Gamlestaden som matdestination och som kulturdestination är samma sak. Sedan måste också fastighetsägarna förstå hur aktiva de måste vara för att möjliggöra utvecklingen, säger Matts Johansson. 

Och mycket mer

Andra idéer som kom fram under workshopen var drömmen om en teater i Gamlestaden, kanske ett kullagerkonstverk på Holländareplatsen, en samlad karta över matutbudet, utveckling av digitala verktyg som kan göra att man kan uppleva stadsdelens historia på nya sätt, idéer för att utveckla områdena nära Säveån med mycket mer.

Nätverkandet gav idéer och bekantskaper

Helena Holmberg, som samordnar BID Gamlestaden på Socialförvaltning Nordost, var den som hade tagit initiativ till och organiserat upp workshopen.

Det är alltid lite nervöst när man samlar så många människor på samma plats. Alla behöver uppleva dessa timmar som väl använd tid. Men det blev jättelyckat, säger Helena Holmberg.

När jag träffar sådana som var med nu i efterhand så berättar de om nya nätverk och hur workshopen har gett nya möjligheter för den som vill utveckla sin verksamhet i Gamlestaden. Vi som jobbar med BID Gamlestaden har fått många idéer att jobba vidare med. Självklart har inget blivit bättre bara för att man har haft en workshop och kommit på nya idéer, men jag tror verkligen att vi kommer se resultat av denna spännande träff i stadsutvecklingen i Gamlestaden framöver, avslutar Helena Holmberg.

Bilder från workshopen