Kategorier
Händer i Gamlestaden Levande Gamlestaden

Gamlestaden 550. Dags att fira när Gamlestaden fyller år!

Det är dags att ladda upp för firandet när Gamlestaden fyller år. Den 17 augusti 1473 fick staden Nya Lödöse sina stadsprivilegier av riksföreståndaren Sten Sture. Det var den första svenska staden nära Västerhavet, Göteborgs föregångare, och historien om Nya Lödöse är den första akten i Göteborgs tillkomst.

Den 17 augusti 2023 kl 17.30-20 blir det fest på Holländareplatsen, med utställningar, musik, tal och uppträdanden. Teater Nu låter Gamlestadens röster berätta stadsdelens historia, begåvade Göteborgsartisten Katarina Hemlin och Bellevue Jazz uppträder, och så blir det högtidliga tal. Holländareplatsen kommer att fyllas med liv. Lokala konstnärer visar sin konst, det finns lokal mat, Götaholm BK hur man bär sig åt för att vinna Gothia Cup och Stadsmuseet bjuder in till historiska stadsvandringar. Alla är välkomna.

Pånyttfött Gamlestaden värt att fira

Firandet är resultatet av det långsiktiga utvecklingsarbete som drivs i Gamlestaden sedan 2001 genom plattformen BID Gamlestaden. Där samarbetar Göteborgs Stad, föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden, Polisen, SKF och många fler lokala aktörer. Gamlestaden har länge varit en rätt sliten och bortglömd stadsdel, men nu bubblar det av aktivitet i alla delar av Gamlestaden. Gamlestadsborna trivs allt bättre i sin stadsdel, och många vill bo och arbeta i Gamlestaden.

– SKF har funnits i Gamlestaden ända sedan 1907, och ur SKF föddes Volvo. Stora delar av Gamlestaden byggdes upp för att SKFs medarbetare, som kom från hela världen, behövde bostäder. Nu genomgår Gamlestaden en pånyttfödelse, vilket vi på SKF är glada över att vara delaktiga i. Även för framtiden är Gamlestaden viktigt för oss, och vi är flera från SKF Sveriges ledning som kommer vara med och fira den 17 augusti, säger SKF Sveriges vVD Fredrik Von Elek. 

Prominenta gäster

Landshövdingen, kommunstyrelsens ordförande och Nederländska ambassaden är andra som kommer för att fira Gamlestaden 550.

Konst, mat, 550 år, galej

Och firandet bara fortsätter! Det händer massor under sommaren, och klimax för allt firande är Gamlestadsgalej som händer över hela stadsdelen 1-3 september och är en del av Göteborgs Kulturkalas. Alltihop ingår i Göteborgs Stads 400-årsjubileum.