Kategorier
Featured Händer i Gamlestaden

Pilgrimsleden Göta älv uppmärksammas i Gamlestaden!

Att Göteborg firar 400 år i början av juni har säkert inte undgått någon. Den 5 juni kl 12.50 hålls en jubileumsvandring av Pilgrimsleden och en musikuplevelse i Nylöse kyrka i Gamlestaden, med tal av Biskop Susanne Rappman.

Gamlestaden är på många sätt Göteborgs vagga. Det var hit kungen flyttade de boende i Lödöse för att säkra utfarten västerut. Den nya staden fick namnet Nya Lödöse, men kallas idag Gamlestaden.

– Göteborg är den vandrande staden, förklarar Johan Norling som är ledutvecklare för satsningen. Längs med leden kan man lära sig mycket om stadens historia, och varför den ligger där den ligger. Vi är glada över att det här kan vara en viktig del av Göteborgs jubileum.

Nya Lödöse – en av de största städerna

Pilgrimsleden Göta älv är en del av leden som går hela vägen från aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien till Olof den Heliges grav i Trondheim i Norge. Nya Lödöse/Gamlestaden var en av Sveriges största medeltida städer, och här finns mängder av arkeologiska fynd. Många av dessa finns nu på Göteborgs stadsmuseum.

Under medeltiden fanns det pilgrimsleder över stora delar av Europa. Lederna var viktiga för att utveckla det lokala samhället och samhällsekonomin; vägar och broar byggdes, härbärgen, kyrkor och kloster grundades, matserveringar och pilgrimsmärken marknadsförde sig… allt knöts till lederna. Pilgrimslederna var helt enkelt en drivande motor i utvecklingen, både då och nu.

Det är spännande att tänka på vad Pilgrimsleden Göta Älv kan bidra med nu och framöver till Gamlestaden. Det är en möjlighet att knyta ihop dåtid med nutid och framtid, att koppla ihop geografi med kultur och historia.

Passa på att ge dig ut på vandring längs med Pilgrimsleden! På hemsidan hittar du mer om möjligheterna och får möjlighet att anmäla dig till en pandemisäker vistelse i naturen!

Läs mer

Mer info finns på https://pilgrimsledengotaalv.se

Lämna ett svar