Kategorier
Händer i Gamlestaden

Många var med och firade Gamlestadsgalej!

I början av september firades Gamlestadsgalej i stadsdelen. I år har stadsfesten funnits i 10 år så extra firande var påkallat. Dessutom var festen i år en del av Göteborgs Stads kulturkalas.

– Gamlestadsgalej är en stadsfest som i 10 års tid har finansierats av Fastighetsägare i Gamlestaden, säger Poseidons distriktschef Magnus Alexandersson. Magnus är också tillförordnad ordförande i föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden. som är projektledare för festen. Extra kul är det att kalaset i år är en del av Göteborgs kulturkalas!

Stadsfesten firades under en hel helg på 4 olika platser i Gamlestaden – Gamlestadens fabriker, Holländarplatsen och Brahegatan, Slakthusområdet och Kviberg.
– Gamlestadsgalej är ett viktigt tillfälle av att binda ihop de som bor i stadsdelen, och för oss alla att uppmärksamma hur mycket som finns här, sa Sara Hult som var projektledare för hela insatsen. Det var fantastiskt roligt att se allas engagemang från boende, till näringsidkare och fastighetsägare.

Fredagen: Gamlestadens Fabriker

På fredagskvällen tog uppemot 800 besökare vara på möjligheten att uppleva Gamlestadens Fabriker på nya sätt, allt från Urban Food Space, en mat-hub som drivs av matentreprenören Matts Johansson, grundaren av cafékedjan Da Matteo och Garveriet, till IPA-festival, flera möjligheter till nya matupplevelser bland annat på Rollin Bistro, och nya techlösningar. Tillskärarakademin hade öppet hus och Teater Nu bjöd på teaterföreställningar. Yesbox hade 150 personer på besök med enskilda samtal.

Lördagen: Holländarplatsen, Brahegatan och centrala Gamlestaden

På lördag dag stod Holländarplatsen och Brahegatan i centrum och SKF:s gamla fabriksområde öppnades upp. På Holländareplatsen dukade hundra loppisförsäljare upp sina bord. 150 barn deltog i knatteloppet, vilket var rekord. Stena Fastigheter som utvecklar de gamla kullagerfabrikerna till ett framtida bostads- och verksamhetsområde bjöd på en tågtur genom fabrikslokalerna som stått orörda under lång tid.  
– Över 700 personer åkte med tåget och fick en glimt av vad som kommer hända här. Vi fick så bra respons och många vill verkligen att det ska hända saker här, säger Sari Isberg, på Stena Fastigheter.

På lördag eftermiddag och kväll strömmade 2000 personer in till Slakthusområdet för att uppleva konst och kultur, mat, ysteri, kafferosteri. Några av de aktörer som erbjöd möjligheter att uppleva deras verksamheter var VäxtverketSlaktarens trädgård och Stadskupan. Dessutom fick besökarna möjligheter att lyssna på livemusik.

Söndagen: Slakthusomådet och Kviberg

På söndagen var Kviberg fullt av barn och familjer som ville pröva hoppborgsparken. Besökarna kunde också titta närmare på Skidome, Beachvolleycentrumet samt gå på tipspromenad.
– Att bygga stad handlar inte bara om hus och fysiska platser. Lika viktigt är alla de människor som finns i Gamlestaden, de lokala kulturentrenörerna och företagarna som utvecklar spännade verksamheter i vår stadsdel. Gamlestadsgalej handlar om att visa upp allt detta fina och spännande som händer. Därför är det så roligt att så många tog vara på tillfället att ta sig ut till de olika aktiviteterna som erbjöds. Hela Gamlestadsgalej var mycket uppskattat, säger Magnus Alexandersson, från Poseidon och Fastighetsägare i Gamlestaden.

Mer info