Kategorier
Boendemiljö Stadsdelen

Lättare leva livet utan egen bil

Samtidigt som Gamlestaden fyller 550, lanseras Gamlestaden Mobilitet som ska göra det lättare att klara vardagslivet utan att behöva äga en bil. Poseidon drar igång sina nya elbils- och lastcykelpooler i samarbete med Mabi och Pedalink som är öppna för alla som bor och jobbar i Gamlestaden. Samtidigt öppnar en digital marknadsplats som gör det lättare att registrera sig, hitta och använda övriga mobilitetstjänster som redan finns på plats. 

En efterlängtad lösning tycker Charlotta Sundin Andersson som bor i en BRF i Gamlestaden och är trött på sin bil.

– Jag kom hem från verkstaden med vår lastgamla bil häromdagen och deklarerade för maken att detta är den sista bilen vi äger själva. Det är bättre att ha tillgång till en elbil, eller kanske en lastcykel, när man behöver det, istället för att alla ska ha egna bilar som står precis överallt, säger Charlotta.

Färre bilar bättre för alla 

Gamlestaden kommer att ha allt större befolkning och fler arbetsplatser. Då kan vi inte slösa värdefull mark och pengar på parkeringsplatser. Därför har fastighetsägarna i Gamlestaden genom BID Gamlestaden gått samman för att skapa ett gemensam erbjudande – Gamlestaden Mobilitet. Forskningsinstitutet RISE är med i processen där även Mobility 46, Kinto share, Mabi, PedaLink, Poseideon och Platzer medverkar.

– Bra mobilitet som gör det attraktivt att bo och verka i Gamlestaden har diskuterats under flera år. Hittills har alla skapat egna mobilitetslösningar, en per fastighet, vilket blir dyrt för oss och dåligt för de boende. Att vi fastighetsägare kan dela våra satsningar med varandra tjänar alla på, inte minst gamlestadsborna, säger Magnus Alexandersson, distriktschef på Poseidon och vice ordförande i Fastighetsägare i Gamlestaden.